Ferde Tükör

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: 177. Tanítóbácsi szemináriumon, sok sün előtt az értelmiség szerepéről beszél a tár-sadalomban. Be... (2012.10.03. 12:21) Anyádnál van fűtés?
  • Frick László Emlékzenekar: [anekdotok - részlet] Hallja, hogy a vidékiéletábrázolásban nagycsávó a Szőke András, hogy a humo... (2012.10.03. 12:19) Stadler Józsi bácsit fejlesztési miniszternek!

Linkblog

Anyádnál van fűtés?

2011.10.18. 21:44 nem akar az ökörcsorda legelni

 

A fűtési szezon ha a külső hőmérséklet engedi minden évben október 15-én kezdődik, ami most nagyjából egybe esett a hideg beköszöntével és a kései nyár elmúlásával. A fűtés beindulása mintegy negyven közintézményben elmaradt azok közüzemi tartozása miatt, ennek apropóján jelent meg Bödecs Barna a minap a címben szereplő felirattal ellátott pólóban a Parlamentben. A kérdést ha nem ismernénk a magyar körülményeket vehetnénk demagógiának vagy éppen valami rossz viccnek, de sajnos a fűtés az utóbbi években tényleg kardinális kérdéssé vált, ugyanis nagyon sok minimálbérért dolgozó munkavállalónál és kis nyugdíjból élő idős embernél tényleg felmerül az a kérdés, hogy idén télen a munkabérét/nyugdíját gázra vagy éppen más fűtőanyagra költi és normális hőmérsékletben tölti napjait (bár éhesen, mert másra már nem marad semmi pénze) vagy pedig próbálja 10 fokban átvészelni a hideg napokat és legalább enni marad néhány forintja.

Kétségekkel, de elhiszi az ember, hogy a távfűtéssel vagy gázszolgáltatással foglalkozó cégek nem érnek el luxusprofitot a termékeik forgalmazásával vagy az általuk kínált szolgáltatás nyújtásával, de mégis csak elkeserítő, hogy az embereknek a nyugdíjuk vagy éppen a fizetésük felét arra kell költeniük, hogy normális körülmények között tudjanak élni, hiszen az említett összegért nem a medencéjüket fűtik fel, csak 18-20 fokban próbálnak meg létezni. Valamilyen megoldást ki kellene találni a problémára, mert ha ez elmarad nem tartom kizártnak, hogy pár év múlva hasonló képeket lehet majd látni a lakótelepeken, mint Oroszország szegényebb régióiban. Ott akinek nem telik távfűtésre az vágott egy kémény nagyságú lyukat az ablakára és oda vezeti ki a füstöt a szoba sarkába beépített kis kályhából, amit fával vagy éppen valamilyen könnyen égő és olcsón, vagy ingyen beszerezhető hulladékkal fűt fel. 

Szerintem a probléma kezelésével finoman szólva sem foglalkoznak megfelelően, hiszen hiába igényelhető elvileg lakásfenntartási támogatás, ha az önkormányzatoknak olyan szinten nincs pénze, hogy az igénylési időszak megnyílásának hetében is elutasították az ilyen támogatás után érdeklődőket, mondván, hogy nincs és nem is lesz lehetőségük akár csak egy forintot is adni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ferdetukor.blog.hu/api/trackback/id/tr813313027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Emlékzenekar 2012.10.03. 12:21:24

177. Tanítóbácsi szemináriumon, sok sün előtt az értelmiség szerepéről beszél a tár-sadalomban. Beszél a tanítóbácsi, közben arra gondol, büdös van, mosnak-e ezek lábat, az egyik a pad alatt olvas, a másikból még mindig gőzölög a mindenesti ivá-szat élesztőbűze.
–Sajnos a reakció gyakran operál az értelmiségellenességgel, pedig az értelmi-ség … (megáll, gondolkodik valami népies fordulaton) …ööö… a lelkét is kitette gyakran a…
–Mint a taccsot, aztán továbbment! – köpi be pajtás Kenyeres.

8.Kobra törzszászlós tábortűznél történelmi példázatokat ad elő. Kobra nevét feje alakjáról, hirtelen –és kiszámíthatatlan ravaszságáról kapta.
–Sajnoshogy, ezerkilencszázötvenhat!, vigyázni kell ezzel, mert a tanultembernek tekintélye van, a tanulatlan mindent elhisz neki. Például egyszer egy egyetemet végzett honvédem azt mesélte be a tábortűznél, hogy a kígyónak is van lába, és ad-dig, addig, az egyszerűek el is hitték. Hát így megy ez. Azzal fölállt Kobra és nagy peckesen eltűnt a sötétben.

76. Mik legyünk. Egyszerű kérdés a kétezer–kétszázas évek második felében. A kis Tyukodi beköpi: kurucok, hát! Mások is kurucok akarnak, csupa Beéri-Balogh, Botthiagni, Ragozziak, Thewkewly. Rendben, gyerünk, tanárbácsi beírja a gépbe, mennek. Mennek. Lóháton persze. Ösmerkednek. Belegondolnak: víz:összeborzon- ganak. Van, amikor merűni kell, meggázlani. Eső. Mindegy. Rőzsefüst, falu. Bepo-roszkálnak. Lovaik táncoltatják. Kiderül, nagy a magasság, nincsen tető, amire ne néznének le. A legfehérebb szín, amit látnak, az az eléjük járuló bíró tavaszon ava-tott gatyájának hamuszürkéje. Inkább feődszinek vannak, barnafeketék. A bíró le-szegi fejét, de fölnéz, végre valami fejér, szeme fejérje, gyilkosan villog.
A tanár kezét nyújtja:
–Ne féljen kend, kurucok vagyunk!
Minha villám sújtana, egy jaj a falu, sírás, zokogás.
A bíró mormol valamit, bajszába rágja el a szavakat.
–Vezérleő fejedelmünk, Rákóczi! –bömböl lajtnan de Veerhaageny.
Búnak, feőd alá, futnak be erdőbe, egy öreg jobbágy egyenesen maga vet csóvát a tetőre ( vagyis a veremházra borított faágakra dobált szalmára–dudvára).
Jól van, ez nem sikerült. Majd a következő falu. Mennek, üszkös gödrök, csontok fejérlenek, tovább. Mennek, még ennyihány ilyen falu után keskeny csapás be. Ló-Rul! Be, a bozótba. A nép: kasza-villa egenyest a mellyüknek.
–Na, végre –sóhajt Ragozzi, ezek a mieink!
Látszik, a paraszt nagyon el van szánva, halál. Itt nincsenek gödrök, csak sárral megtapasztott nádkúpok.
A cöt már nem érkeznek a kuru végire mondani, halál. A tanár beírja, foly-tatás: hét élet van a játék végéig.
Mennek, az estvét gyorsan átugorják, reggel, megint egy falu, egész rendes-nek látszik, hét nyolc telken még csak félig–verem házak, olyik három sukk magos falakkal.
–Gudmógen! – rikkantja Tyukodi.
Semmi új, jön a bíró, térdre rogy:
–Kegyelmezzenek! Niksz brót, niksz kú, niksz hán…
Asszonyok kapnak kaszára, heééj!
Na, mostmár helyben. Ragozzi int, mutatja híres profilját, a tanár az okle-veleket. Bottiaghni-t előre tolják.
A paraszt összenéz: kurucok?
Csak egy torpanás volt, máris gyünnek, halálnemfélően, dorongra, kapára.
Például veri le a paraszt Tyukodit, szoríjja: Kuruc vagy? Nájn! – fuldokol Tyukodi. –Akkor labonc? Tyukodi csikorogja fogai közül, labanc, labanc! A paraszt csak an-nál inkább fojtja.
Heted–hét falun át, csak így, csak így. Betérnek egybe, a bíró gyanusan pislog. Összenéznek: Itt már voltak. Azért Ragozzi kérdez:
–Vótak-é itt kurucok?
Sok paraszt összenéz, vállat von.
–Hát labanc, járt-e é?
Összenéznek, vállat vonnak.
A bíró, nemheába, okos ember, fellélegez.
–Hát vitéz uraim! Nem mind egy az?
(közismert főúri legenda alapján, más nézőpontból)
3012. Két kuruc beszélget / 2002.
ÍRÓ Nem tudom, emlékszel-e, de van valami, amit aláírtunk, és ami szerint nekem járna ötvenezer Ft.
KIADÓ Én? Én semmit sem írtam alá, az még a Tomi volt, aki, különbenis, nem kaptuk meg a támogatást*, így is magunktól vontuk el a mazsolát, éheztünk, ennek ellenére kiadtuk a könyved, éshát, alig élünk meg, nembeszélve a költségekről, azonkívül még két darab nem kelt el a könyvedből!
ÍRÓ Csak azért szólok, mert nemsokára állást változtatok, vennem kell egy kocsit, és majd nagyon ideges leszek, mert nem fizettek: addig találj ki valami elfogadhatót.
KIADÓ Mér én találjak ki valamit! Én elmondtam, amit tudok, akkor sem fogok többet tudni–mondani.
ÍRÓ Akkor adjatok ötven példányt, majd én eladom.
KIADÓ Éppen nincsen ötven példány, de nem is tudom, majd utána nézek, és ha lesz hívlak, de hívjál te is, szia-szia.
ÍRÓ Helló- helló.
*Variáció: …megkaptuk ugyan a támogatást, de az a költségek tört részét sem fedezte. Innen a további szöveg ugyanaz.
süti beállítások módosítása